Vlašić BIH 🇧🇦

O VLAŠIĆU

Vlašić je pitoma planina koja dominira centralnim dijelom BiH. Odlikuje ga ugodna klima i prelijepi pejsaž. Ova planina (1) nudi posjetiocima raznovrstan smještaj, dobru zabavu, mogućnost odmora ili bavljenja raznim sportskim aktivnostima kako u zimskom tako i u ljetnom periodu. Uspon na vrhove Vlašića, šetnje do vodopada (2), jahanje, brdski biciklizam su popularni ljeti, a zimi sportovi na snijegu (3). Ispod Vlašića, u dolini rijeke Lašve, smješten je Travnik (4), grad sa bogatom historijom. Travnik je 134 godine bio središte Bosanskog pašaluka, tj. prijestolnica osmanskih vezira u BiH.

Region Vlašića poznat je po vlašićkom (travničkom) siru i psu tornjaku, autohtonom bosanskom pastrirskom psu. Vlašićki sir se pravi od svježeg, nepasterizovanog, ovčijeg ili kravljeg mlijeka, odmah poslije muženja. Ranije se uglavnom pravio u planinarskim kolibama (katunima). Siru je potrebno 2 do 3 mjeseca da sazrije. Tornjak je snažan pas, dobroćudan prema ljudima i oprezno agresivan prema zvijerima i napadačima na dom, tor i stado. Nepodmitljiv je i skromnih je zahtjeva. Hroničari su registrovali ovu vrstu psa još prije više stoljeća pod nazivom planinski pas, ali ga je lokalno stanovništvo uvijek zvalo Tornjak. Može da bude dvobojan ili višebojan.

 

SKIJANJE VLAŠIĆ

Skijaški apetiti na Vlašiću uglavnom mogu biti zadovoljeni sa šest ski liftova i stazama u ukupnoj dužini od oko 14 kilometara. Liftovi Babanovac 1 i 2 imaju najveći kapcitet, oko 2100 skijaša na sat. Uglavnom su staze na Vlašiću pogodne za rekreativce, dok staza Markovac, i istoimeni ski lift za oko 650 skijaša na sat, zadovoljavaju uslove naprednijeg skijanja. Početnicima su na raspolaganju dva baby ski lifta i 200 metara uređene staze. Postoji nekoliko lokacija gdje se iznajmljuje i servisira ski oprema, kao i mogućnost uključenja u školu skijanja.

 

VlAŠIĆ LJETI

 

Vrednost Vlašića van zimske sezone, među prvima postali su svesni planinari. Upravo ovdje na obroncima Devećana, gde se nalazi i planinarski dom, mnogi istinski zaljubljenici u planinu, bez obzira iz kojeg kraja dolaze, doživjeli su najlepše trenutke, pa su planinarska druženja sada već tradicionalna. Osim toga na ovoj planini postoje izuzetni uslovi i za paraglajding.

Izložba pastirskih pasa tornjak, svake godine okuplja veliki broj posetilaca, pa je za oficijelnu maskotu Turisticke zajednice izabran upravo ovaj pas kao maskota TORI.


Preuzeto od:
http://www.bosna-i-hercegovina.eu/destinacija_planina-vlasic-i-travnik_23

https://www.skijanje.rs/ski-centri/bosna-i-hercegovina/vlasic/

Photo by:Samir Behlić